Przeglądarki internetowe przechowują część danych z odwiedzanych witryn w tzw. pamięci podręcznej.
Pozwala to na szybsze wyświetlanie zawartości strony, która była już wcześniej odwiedzana przez użytkownika.
Niestety – czasem po modyfikacji zawartości strony przez jej autorów, przeglądarka wyświetla jej starszą wersję wykorzystując przechowywane dane.
Aby wyczyścić dane w buforze przeglądarki i tym samy zmusić ją do ponownego wczytania aktualnej zawartości strony należy przeglądając dowolną stronę www, nacisnąć jednocześnie na klawiaturze klawisze CTRL-SHIFT-DEL (metoda ta działa w większości popularnych przeglądarek) oraz wybrać opcję:
- pamięć podręczna – dla przeglądarki Firefox
- buforowane obrazy i pliki – dla przeglądarki Edge
- obrazy i pliki zapisane w pamięci podręcznej – dla przeglądarki Chrome
- tymczasowe pliki internetowe i pliki witryn internetowych – dla przeglądarki Internet Explorer


